Vrijwilliger Louis vertelt over zijn Pacaya-ervaring met de Reforz-kinderen...

uit http://eeneindjeverderop.wordpress.com/ de blog van Louis, een Belgische vrijwilliger ter plaatse die graag zijn uitstapje met de kinderen van Reforzamiento met ons deelt!   =>   Naast de start van het vakantieprogramma viel er deze week nog iets bijzonders mee te maken: een uitstap naar Pacaya, de vulkaan hier in de buurt. Met 36 kindjes vertrokken we gisteren op uitstap, met 36 kindjes kwamen we terug. Mission accomplished. Daarnaast was het ook gewoon een ontzettend fascinerende ervaring. Met een oude Amerikaanse schoolbus (standaard vervoermiddel hier in Guatemala) vertrokken we vroeg in de ochtend richting vulkaangebied. De vulkaan ligt hier behoorlijk dichtbij, dus lang waren we niet onderweg. Voor we het wisten stonden we gepakt en gezakt in het dorpje naast de vulkaan, klaar voor de grote beklimming.
DSC02641 Te San Francisco, voor vertrek
Een vulkaan beklimmen met 36 kleine kindjes houdt flink wat risico in. Gelukkig hadden we een uitstekende gids (aangeraden door een Guatemalteekse kennis), die goed met kinderen omkon en de gevaren van ons avontuur goed wist in te schatten.
DSC02647 Op stap!
DSC02651 De fascinerende vulkaanrups
Na een paar korte rustpauzes (de kindjes hadden het nodig) bereikten we zo uiteindelijk de echte voet van de vulkaan, alwaar een sympathieke politieagent een korte uitleg gaf over de gevaren van onze tocht, en we vervolgens het ware vulkanisch gebied konden betreden.
DSC02666 Aan de voet
DSC02676 Gevaar!
DSC02680 Zo zouden we uiteindelijk, begeleid door onze gids en drie sympathieke vulkaanhonden (straathonden die de tocht mee aflegden in hoop op eten) de lava bereiken. Interessanter dan de lava waren echter de wolken (die door de grote hoogte op de grond hingen) en de pikzwarte omgeving. Eens aan de lava was het bovendien tijd voor vulkanische marshmellows, een vaste gewoonte bij het beklimmen van de Pacaya.
DSC02690 De vulkaanhonden
DSC02710 Rustpauze op de vulkaan
DSC02716 Bergpaardje
DSC02746 Lava!
DSC02755 Vulkanische marshmellows
Onze schoenen zijn half gesmolten door de hitte, en sommige mensen hebben hier en daar wat schrammetjes (*kuch*), maar ik zou het zo opnieuw doen. En voor de kinderen was het waarschijnlijk een van de machtigste ervaringen uit hun jonge leven.